keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Hiljaa hyvä tulee...

Kävin taas maanantaina siellä haavapolilla näyttämässä tissejä. Nyt olikin edistystä tapahtunut: Oikea aukile on enää n. 0,5 x 1cm eli pienentynyt joka puolelta :) Nyt täytyy jo uskoa, että kyllä se siitä itsekseen umpeen menee, viikko sitten olin vielä ihan skeptinen sen suhteen.

Haavahoitaja ei paljon muuta tehnyt, kuin otti haavan ympäriltä kuivia reunoja pois (paranee kuulemma vielä nopeammin, kun ne ottaa pois). Sain myös esitteen Mepiform- silikoniteipistä, jota voisin kuulemma alkaa käyttämään, paitsi tietty haavan kohdalle. Ostinkin sitä jo, mutta en ole vielä laittanut. Tänään ajattelin suihkun jälkeen kokeilla miten ne saan laitettua. Aika tyyristä tavaraa se kyllä on, yksi pakkaus maksoi hitusen alle 20€ ja se riittää n. kahdeksi viikoksi. Onneksi sentään niitä samoja teippejä voi käyttää sen kaksi viikkoa, ottaa vaan suihkun ja rasvailun ajaksi pois ja laittaa sitten takaisin. Haavan päällä käytän edelleen mepilex- vaahtomuovitarraa, se pehmittää mukavasti, eikä tartu kiinni/ärsytä ihoa.

Kyselin hoitajalta, että mitä nyt saan ja en saa tehdä (tekisi meinaan mieli jo palata täysin normaaliin elämään!), hän antoi luvan urheilla ihan normaalisti. Sanoi, että kokeilemalla se selviää, että mitä pystyy ja ei pysty tekemään. Jos ei rinnat kipeydy liikunnasta, niin ei sitä tarvitse välttää. Saan myös saunoa nyt ihan normaalisti, mutta avantouimaan en saa vieläkään mennä (hitto). Kuulemma sitten vasta kun haava on kokonaan kiinni. Noh, on sekin jo paljon, että saa käydä jumpalla ja sulkista pelaamassa ja vielä saunoakin. :)

Kävin alkuviikosta taas ostamassa uudet rintsikat. Tällä kertaa ostin Lindexistä sellaiset olkaimettomat liivit (tai siis jossa on myös muunneltavat, irroitettavat olkaimet), nyt voi käyttää olkaimettomia toppeja, jee jee! :-D Sainkin meinaan sellaisen ihanan topin siskolta joululahjaksi, täytyy ehkä laittaa se tänään päälle, kun lähtee juhlimaan uutta vuotta. :) Niin, huomautuksen siis, että kyllä minä enimmäkseen käytän vain kaarituettomia urheilurintsikoita, mutta juhliin jne. laitan tavalliset liivit.

Joopa joo, eipä tässä taas varmaan muuta oleellista oo tapahtunut. Pikku hiljaa edetään ja aletaan oleen jo voiton puolella. :) Tässä vielä pari kuvaa, vaikka eipä niissä haavan pienenemistä lukuunottamatta ole tapahtunut huomattavaa muutosta...

Edestä (edelleen näyttää Väyryseltä) ;-)

Oikea puoli, parantunut nopeasti viime päivinä

Reikä pienentynyt (enää n 0,5 x 1cm)

Vasen puoli täysin kiinni ja aika hyvin tasoittunutkin

keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Odottelua...

Kävin viime perjantaina taas siellä haavapolilla näyttämässä haavoja. Oikea puoli on edelleen auki alhaalta (itse asiassa nyt vielä enemmän kuin aikaisemmin!), mutta vasen puoli on mennyt kiinni vihdosta viimein. Hoitaja poisteli kaikki jäljellä olevat tikkien päät & solmut, etteivät ne ainakaan hidastaisi paranemista. Niitä olikin sikin sokin varsinkin oikean puolen reiän tienoolla.

Kerroin hoitajalle, että hänen antamastaan geeliytyvästä huopanauhasta ei ole ollut paljon hyötyä, koska se jää haavaan yhtälailla kiinni, kuin haavataitoksetkin. Joka kerta siis kun otti ennen suihkua siteet pois, haava aukesi ja verta tuli solkenaan. Että se oli huono "apuväline". Tällä kertaa sain käytettäväksi Mepilex-merkkistä vaahtomuovi-tarraa. Sitä laitan nyt sille oikealle puolelle, joka on vielä auki. Vasemmalla pidän vain Mesoft-taitoksia, koska ne eivät enää tartu kiinni, koska haava on umpeutunut. Se Mepilex tuntuu ainakin ihan hyvältä, ei tartu haavaan kiinni ikävästi vaikka liimapinta onkin haavaa vasten. Lisäksi se toimii hyvin pehmikkeenä.

Hoitaja mittasi haavan koonkin tällä kertaa, se oli 1,5 x 2cm, eli aikas iso aukile. Mutta kehui, että oli tosi siistin näköinen haava. Että eiköhän sen pitäisi siitä umpeen mennä pikku hiljaa. Ärsyttää vaan tämä odottelu... Seuraavan ajan haavapolille sain 29.12. En tiedä mitä siellä silloin sovitaan jos haava on edelleen auki. Voiko tässä tehdä muuta, kuin odotella?? Tayssista muuten soitettiin toissapäivänä, olisivat tarjonneet mulle jälkitarkastusaikaa eiliselle, mutta eihän mun sinne kannata mennä, koska toi haava kerta on vielä auki. Miksipä mennä sinne lääkärin tykö vain toteamaan, että asialle ei voi tehdä tällä hetkellä mitään. Eli peruin se sitten suosiolla, harmittaa kyllä, että niin jouduin tekemään, koska olen odottanut sitä aikaa tässä hartaasti. Että ensi vuoden puolelle menee sitten sen jälkitarkastuksen kanssa! Siellähän sitten voidaan tarkastella, että vaatiiko rinnat jotain korjailua tms... Sitä odotellessa.

Sain muuten haavahoitajalta luvan urheillakin jo. :) Siis melko rauhallisesti kuitenkin, eli ei juoksua, pomppimista jne., etteivät rinnat kipeydy. Aloitan siis kävelylenkeillä ja punttisalilla. Eilen olinkin pitkästä aikaa salilla ja nyt jo huomaa lihaksissa, että ei ole tullut kuukauteen tehtyä mitään; kolottaa meinaan sen verran paikoissa. ;-) Niin, sain myös luvan saunoa "varovasti"- mitä ikinä se nyt sit tarkoittaakaan... Viimeistään lauantaina aion mennä siis saunomaan. Ihanaa. :)

Joopa joo, eipä tässä kai sen kummempia nyt kuulu. Pikku hiljaa edistytään ja Buranaa ei kulu enää kuin satunnaisesti. Oon nyt jo nukkunut kyljelläänkin, ei ainakaan lääkäri sanonut siitä mitään, että en tiedä haittaako se enää tässä vaiheessa. Joku voi tietysti taas valaista mua aiheesta jos on parempaa tietoa(?) :) Kävin muuten ostaan parit rintsikatkin, toiset on shock absorber- urheiluliivit (tosin niissä on kaarituet, joten en varmaan voi niitä vielä käyttää hetkeen...) ja toiset tavalliset kaarituelliset liivit (kokoa 80B!). ne mulla olikin jo lauantaina päällä, kun oli pakko juhlien vuoksi luopua urheiluliiveistä. ;-)

Niin, tässä muuten taas muutama kuva.

Vasen puoli

Oikea puoli

Edestä (vähän harittaa)

Oikea alunen reiän kera (1,5 x 2cm)

Vasen alunen (ummessa, jee jee!)

maanantai 8. joulukuuta 2008

Takapakkeja...

Nyt on kulunut 3,5 viikkoa leikkauksesta ja paraneminen on ihan vaiheessa edelleen. Toissa lauantaina en kestänyt enää epätietoisuutta, vaan menin terveyskeskuksen päivystävälle näyttämään noita pystyhaavoja. Hän sanoi, että siellä alaosissa on infektio ja kirjoitti 10 päivän antibioottikuurin (Kefexin 750mg). Sitä olen nyt tässä popsiskellut, tänään illalla otan viimeisen napin. Aika hevoskuuri, kun 2 nappia noin vahvoja joutuu vetään päivässä...

Päivystäjä myös sanoi noista pystyhaavojen alakurtuista, etteivät ne hänen mielestään näyttäneet siltä miltä pitäisi (asiantuntemusta hänellä ei tosin kirurgisista toimenpiteistä ollut...), hän veikkasi, että niissä on käynyt pieni hama ja kudosta/ihoa olisi jäänyt liikaa. Hän kehoitti ottamaan heti alkuviikosta yhteyttä haavapolille ja vaatia aikaistusta jälkitarkastukseen (tarkastus pitäisi olla n. 4 viikon päästä leikkauksesta, mutta se ei taida aina toteutua). Hän myös kehoitti vaatimaan korjaustoimenpiteitä, sanoi, ettei mun tarvitse tyytyä tuollaiseen tulokseen. Hän myös uskoi, että mahdolliset korjaustoimenpiteet menisivät myöskin kunnan piikkiin... Tein työtä käskettyä ja soitin sitten heti maanantai-aamuna haavapolille ja kerroin asian laidan. Minulle varattiin aika polille keskiviikoksi.

Siellä polilla hoitaja sitten putsasi haavat kunnolla ja kanssa lohdutteli minua, että kyllä ne kuntoon saadaan joka tapauksessa, kuulemma noin joka toinen rintojen pienennyksessä käynyt potilas kohtaa joitakin paranemiseen liittyviä ongelmia. Harvoin kuulemma selviää ilman mitään takapakkeja. Hän soitti myös minut leikanneelle plastiikkakirurgille, joka sitten onneksi pääsi paikan päälle katsomaan minua. Hyvä, että tuli, koska hän ei ollutkaan vielä nähnyt tekeleitään kertaakaan leikkauksen jälkeen (kuten varmaan aikaisemmin mainitsin, lääkärit eivät tulleet minua katsomaan osastolle, vaan hoitsut minut kotiuttivat). Hän sanoi, että vaikka ompeleet ovatkiin auenneet ja varsinkin oikealla puolella alhaalla on ihan reikä, haavojen pitäisi itsekseen umpeutua ajan kanssa. Hän myös sanoi, ettei siellä näkynyt mitään merkkejä infektiosta(?), että olisikohan tulehdus sitten parantunut jo siihen mennessä (olin syönyt 5 päivää antibiootteja).

Hyvä muuten, että tulin kysyneeksi tissien teippailusta! Haavahoitaja sanoi minulle sillon aikaisemmin puhelimessa, että teipit on otettava pois kahden viikon päästä leikkauksesta ja että uusia EI SAA laittaa. Silloin ihmettelin kovasti asiaa, mutta tein työtä käskettyä ja hilluin sitten melkein viikon ilman mitään teippauksia. Nyt kuitenkin kysyin kirurgiltani, että eikö muka saa mitään teippejä käyttää tukemassa. Hän sanoi, että "mistä tuollaista olet kuullut?" Voi herra siunaa sentään! Sanoin siinä sitten, että "häneltä" ja osoitin vieressä seisovaa haavahoitajaa. ;-) Pikkaisen olin saanut ristiriitaista informaatiota, taas. Kirurgi sanoi sitten, että voin ainakin pari viikkoa pitää vielä Micropore-teippiä; tosin ainoastaan nännien ympärillä, koska se oli ainoa paikka mistä ei tullut mitään eritystä.

Noh, lääkäri kirjoitti mulle sit vielä loppuvuoden saikkua ja mulle varattiin uusi aika viikon päähän (pe 12.12), jolloin katsottaisiin onko mitään edistystä tapahtunut haavojen suhteen. Sain vielä hoitajalta sellaista huopanauhaa, mitä pitää laittaa erittävien haavojen päälle. Nauha imee ilmeisesti jotain shaissee haavoista ja kai myös kosteuttaa (muuttuu kastuessaan geeliksi). Muuten jatkan ihan samalla lailla, kuin tähänkin asti, eli suihkuttelen haavoja päivittäin ja otan aina suihkun jälkeen tunnin ilmakylvyn. Muuta ei nyt ole oikein tehtävissä.

Vaihdoin teipitkin toisinlaisiin. Käytin alunperin valkoista kapeaa Micropore-teippiä, mutta ystävällinen ihminen Suomi24:ssä neuvoi, että ruskea leveämpi teippi voisi toimia paremmin (ruskea leveämpi teippi tukee enemmän ja siinä on myös vähän hennompi liima, joten se ei välttämättä ärsyttäisi ihoa niin paljoa, kuin valkoinen). Että näillä mennään nyt ainakin vähän aikaa. Perjantaina sitten kuulee taas jotakin infoa, kun menen sinne haavapolille. Toivottavasti saisin piakkoin sen jälkitarkastusajan, silloin meinaan arvioidaan mahdollisen korjausleikkauksen tarve. Lienen pessimisti, mutta olen liki varma, etteivät nuo alahaavat tuosta itsestään mene umpeen ja kurtut oikene. Varsinkin tuo oikea puoli on aika epätodennäköinen toipuja; siinä alhaalla on tällä hetkellä sormenpään kokoinen reikä. ;-/ Mutta ei tässä auta, kuin odotella... ja pitää peukkuja pystyssä... Tässä nyt joka tapauksessa kuvia, noi reiät on aika karseen näköiset, että jos on kovin herkkä, niin ei varmaan kannata edes katsoa.

Tässä on kuva teippauksista. Nännien ympärillä on Micropore-teippiä, alhaalla on geeliytyvää huopanauhaa, jonka päällä Mesoft- sidetaitoksia, mitkä teippaan kiinni valkoisella Micropore-teipillä.

Vasemman tissin alunen. Ei ole enää niin pahan näköinen, kuin aikaisemmin. Pieni reikä siellä tosin on vielä...

Oikean tissin alunen reikineen päivineen. Pystyarpi on muuten parantunut ihan ok, mutta heti nännin alapuolella on jotain häikkää, mutta kunhan haavat eivät aukea, niin ei mitään hätää...

Lähikuva oikean alusen reiästä. Aika levottoman kokoinen rööri... Viime päivinä reikä on tuntunut vaan isontuvan, varmaan loputkin tikkaukset ovat auenneet sieltä...

Jep jep, nyt vaan odotellaan paranemista ja perjantaina toivottavasti ollaan taas vähän viisaampia. Seuraavat kuvat voin laittaa loppuviikosta, kun vaihdan teippaukset (jos vaikka tällä kertaa muistaisin ottaa kuvat ennen, kuin laitan uudet teipit).